COUNTRYROCKANDE KULTBAND

Eagles var en av de dominerande grupperna på 70-talet. Gruppens musik var mycket typisk för den del av USA den skapades – Kalifornien. De spelade en form av countryrock och bildades i Los Angeles 1971.

Bernie Leadon, gitarr, Glenn Frey, gitarr och piano, Randy Meisner, elbas och Don Henley, trummor. Alla medlemmar sjöng. Men de var från olika delar av USA och flyttade till Kalifornien. Don Henley var från Texas och Glenn Frey var från Detroit.

Innan Eagles bildades hade medlemmarna spelat i andra grupper. Randy Meisner hade varit med och bildat gruppen Poco 1968 och Glenn Frey hade spelat med Bob Seger.

Våren 1971 spelade flera av medlemmarna med countrydrottningen Linda Ronstadt. Tillsammans var Eaglesmedlemmarna med på en av hennes tidiga soloskivor. Men de ville bilda ett eget band och göra skivor.

De skrev på ett kontrakt med managern David Geffen, som hade bildat ett nytt skivbolag, Asylum. Det var nu som de kallades sig för The Eagles.

I februari 1972 åkte de till England för att spela in sin debutskiva ”Eagles”, som producerades av Glynn Jones. Skivan släpptes samma år som ”Wichy woman”, ”Peaceful easy feeling” och ”Take it easy”, som skrevs tillsammans med Jackson Browne.

1972 och en bit in på 1973 turnérade Eagles innan de åkte tillbaka till England för att producera sin andra skiva, ”Desperado”, som handlade om människor utanför samhället.

Titelspåret ”Desperado” har länge varit en av de mest älskade låtarna med gruppen och har också spelats in i en svensk version av Ulf Lundell.

Efter ett par skivor ville Eagles ändra musikalisk inriktning. Deras tredje skiva ”On the border” började produceras av samma producent som på de två första skivorna, Glyn Johns. Eagles ville göra lite tuffare låtar, men Johns tyckte att de skulle fortsätta på den inslagna linjen och göra mjukare countryrock. Samarbetet sprack.

Tidigt 1974 turnérade gruppen. Förartisten var Joe Walsh, vars producent, Bill Szymczyk, hoppade in och slutförde Eagles´ tredje skiva ”On the border”.

Som många andra grupper har Eagles bytt medlemmar. Den nye producenten hade anlitat Don Felder på skivan och medlemmarna tyckte att han var så bra att han blev en av dem.

”On the border” kom 1974 och nu började Eagles bli riktigt heta. ”Best of my love” gjorde att ännu fler fick upp ögonen för gruppen.

Den fjärde skivan, ”One of these night” släpptes 1975 och nådde första platsen i USA den sommaren. Den innehöll framförallt tre topsinglar, bland annat ”Take it to the limits” och ”Lyin´eyes”, som blev Grammybelönad.

Efter framgångarna kom ett av flera avhopp från gruppen. Bernie Leadon hoppade av mitt under en turné. Den tidigare förartisten till gruppen, Joe Walsh, blev ny medlem och turnén fortsatte.

Gruppens ”Greatest hits” i mitten av 70-talet blev en av de mest sålda skivorna i USA:s pophistoria.

1976 kom skivan ”Hotel California”, en av milstolparna i Eagles´ karriär, men också i pophistorien. Skivan nådde snabbt toppen på försäljningslistorna och fick pris som ”årets skiva” vid Grammyutdelningen 1977. En annan populär låt från skivan var ”New kid in town”.

Efter en världsturné 1977 kom nästa avhopp. Randy Meisner lämnade gruppen och Timothy B Smith ersatte.

Efter ännu en skiva, ”The long run”, 1979, turnérade Eagles och det skulle bli gruppens sista – i alla fall på ett tag. Gruppen splittrades och medlemmarna gick egna vägar och gjorde soloskivor.

Många ville att de skulle återförenas under 80-talet, men så blev det inte, men när Glenn Frey och Don Henley började skriva musik tillsammans igen 1990 och började dyka upp på konserter tillsammans med andra gamla medlemmar så började ryktena om en återförening. Men det dröjde till 1994 innan det blev verklighet.

Eagles turnerade ett par år i mitten av 90-talet och besökte bland annat Sverige. De gjorde en helt ny skiva, ”Hell freezes over” med låtar som ”Get over it” och ”Love will keep us alive”. De uppträdde också med de gamla medlemmarna Meissner och Leadon igen.

Glenn Frey dog i januari 2016 efter en tids sjukdom.

Se originalartikeln om Eagles här!

Eagles kommer aldrig att turnéra igen

Don Henley till Sverige i sommar

Annonser