48 ÅR SEDAN SYD BARRETT LÄMNADE PINK FLOYD

Den här dagen, den 6 april, 1968, meddelade Pink Floyd, att Syd Barrett hade lämnat gruppen. Det är 48 år sedan. (thisdayinmusic.com)

Han var den konstnärliga och mycket kreativa medlemmen i Pink Floyd i slutet av 60-talet, men han missbrukade LSD och fick psykiska problem. I sommar är det tio år sedan han dog.

Syd Barret avled i sitt hem i Cambridgeshire i juli 2006 efter komplikationer i samband med diabetes. Han var en mytomspunnen gitarrist och sångare, som var med på gruppens första skiva, ”The Piper At The Gates Of Dawn” och den andra A Sauerful of secrets.

1967 fick Pink Floyd skivkontrakt med EMI och släppte debutsingeln ”Arnold Layne”. Debut-Lp:n ”The piper at the gates of dawn” kom samma år och beskrivs av rockkritiker som en av de största psykadeliska skivorna.

Den är starkt påverkad av Barretts idéer, men hans ömtåliga själ påverkades av LSD-missbruk och han försvann in i dimman 1968. Hans psykiska problem hade påverkad Pink Floyd.

På scenen hade han ibland spelat musik som inte hade med låtarna att göra och ibland spelade han inte alls. Gitarristen David Gilmour ersatte Barrett 1968.

Samtidigt som Pink Floyd blev en etablerad och framgångsrik rockgrupp försvann Syd Barret in i sin egen värld och flyttade tillbaka till Cambridge där han växte upp. Under alla år var hans liv relativt okänt.

Han bodde hos sin mamma fram till sin död den 7 juli 2006, isolerad från allmänheten och massmedia.

Det finns en historia om att Barrett kom till inspelningen av skivan ”Wish you were here” i början av 70-talet. Han var överviktig och bandmedlemmarna kände inte igen honom, men när de förstod vem han var föll Roger Waters i tårar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s